Natur och miljö
Värnet av den svenska naturen
Vår sagolikt vackra natur är vårt lands allra största tillgång. Vi har ängar och slätter. Vi har lövskog och barrskog. Vi har höga, snötyngda fjäll, lummiga, skogsklädda åsar, och djupa raviner och dalar. Vi har storslagna vyer och öppna horisonter. Vi har hav, skärgård, klippor och sandstrand. Vi har våtmarker, sjöar och lugna små åar. Vi är både den stilla skönhetens och de dramatiska landskapens land. Vår underbara natur är en del av allas vårt arv för oss som lever här, och den formar oss, precis som den har format de människor som levat här i tusentals år före oss. Naturen är alla djurens hem - och hem åt trollen, vättarna, näcken och huldran och många andra varelser som väcker våra drömmar. Naturen är en ovärderlig skatt som vi alla delar, som format hela vår svenska kultur och historia, och som vi alla ska vara stolta över och glädjas åt. Naturligtvis är vår natur något som vi måste vårda och värna om tillsammans.
Sverige består av fyra naturliga ekoregioner:
- Fjällregionen i västra Lappland, västra Jämtland, västra Härjedalen och nordvästra Dalarna
- Barrskogsregionen (Taigan) i Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Ångermanland, Härjedalen, Medelpad, Dalarna, Hälsingland, Gästrikland, norra och mellersta Värmland, norra Västmanland och norra Uppland
- Blandskogsregionen i södra Värmland, Närke, Södermanland, Östergötland, södra Västmanland, södra Uppland, Västergötland, Halland, Bohuslän, Dalsland, Småland, Öland, Gotland, Blekinge och norra Skåne
- Lövskogsregionen i södra och mellersta Skåne, på Listerlandet och på Hallandsåsen
Vi vill värna, bevara och återställa de naturliga, ursprungliga miljöerna hos samtliga dessa naturtyper. Detta innebär bland annat att verka för ett kraftigt ökat inslag av lövskog i södra Sverige.
Som en effekt av vårt avskaffande av köttindustrin blir det inte bara mer utrymme för brukande av vår bördiga jord för god, vegetabilisk människoföda - det blir dessutom mer utrymme för ett mer omväxlande, vackrare, och biologiskt rikare odlingslandskap, och för naturlig ängsmark och skogsmark, där djur och växter kan återta den mark de en gång förlorat till oss människor. Genom ett mycket mer varierat och naturligt landskap än idag får vi en ännu vackrare natur med ett mycket rikare djur- och växtliv. Vi vill återställa förstörda naturområden i så stor utsträckning som det är möjligt. Vi vill satsa stort på att återskapa tidigare utdikade våtmarker över hela landet. Vi vill skapa levande, variationsrika jordbrukslandskap. Vi vill ha rika ängsmarker, som hålls öppna av naturligt betande djur. Jordbrukslandskapets lundar och dungar ska återställas och bevaras, och trädalléer på landsbygden ska återplanteras och skyddas. Och vi vill återskapa och värna den naturliga, levande och variationsrika löv- och blandskogen. Vi ska omvandla våra skogar från dagens granåkrar till att åter bli rika, levande och vilda så som de en gång var.
Arbetet med att uppfylla Sveriges nuvarande 16 uppsatta miljömål ska intensifieras och bli ännu mer målinriktat mot att de verkligen ska uppfyllas snarast möjligt. Vi vill snarast möjligt uppnå en ren, hälsosam och vacker miljö, fri från gifter, utsläpp, avgaser och kemikalier, med en stor biologisk mångfald.
Vi måste arbeta internationellt för att värna våra svenska hav. Haven, med sina vackra kuster och stränder, som på tre sidor omsluter vårt land, hör till det som definierar och präglar Sverige allra mest. Vi ska införa totalt fiskeförbud på svenskt territorialvatten, och också trycka på för att förändra situationen bortom våra egna kuster. Haven är, mer än kanske något annat, en sak som vi delar, och vi måste nära samarbeta med alla de länder med vilka vi delar dem med för att föroreningen av våra hav, så att våra hav får vara fulla av liv, och vara rena och inbjudande för oss människor att bada i och njuta av. En annan av våra absolut största tillgångar är våra stränder, som måste hållas efter och skötas bättre. Stränderna ska hållas rena från sopor, nedskräpning och avfallsdumpning, och sandflykt och algblomning ska motverkas, för att göra våra stränder så vackra och inbjudande som möjligt att njuta av. Våra långa sandstränder är ju också en av våra stora tillgångar för turism.
Mer natur ska skyddas
Vi ska hålla hårt om värnet av allemansrätten. Reglerna för skogsavverkning ska skärpas, och fler och större naturområden ska skyddas som naturreservat. Många av dagens naturreservat kommer även att få utökade arealer. Dessutom ska avsevärt fler områden runtom i Sverige få nationalparksstatus - och flera av de befintliga nationalparkerna ska få sin yta avsevärt utökad.
I Lappland ska vi bilda en ny nationalpark - nationalparken Laponia - som ska sträcka sig längs hela Lapplandsfjällen från Abisko till Vindelfjällen och bland annat binda samman de nuvarande nationalparkerna Abisko, Vadvetjåkka, Stora Sjöfallet, Padjelanta, Sarek och Pieljekaise, och även inkludera bland annat Kebnekaiseområdet. Det blir en jättelik nationalpark av yppersta världsklass. En ostörd fristad djurarter såsom björn, varg, lo, järv, fjällräv, älg, fjällämmel, kungsörn, jaktfalk, fjälluggla, fjällgås, fjäll- och dalripa, lavskrika och många fler. Dessutom ska vildren och myskoxe återinplanteras i denna nya nationalpark.
Följande nationalparker ska finnas i vårt Sverige (men kan säkert komma att bli ännu fler):
Botnia: Björnlandet (Lappland), Blaikfjället (Lappland - ny), Haparanda skärgård (Norrbotten), Laponia (Lappland - ny, sammanslagning av många befinitliga nationalparker samt nya områden), Muddus (Lappland), Reivo (Lappland - ny), Tavvavuoma (Lappland - ny)
Mittnorrland: Hamrafjället (Härjedalen - ny), Jougdadalen (Jämtland - ny), Jämtgaveln (Medelpad - ny), Skuleskogen (Ångermanland), Sånfjället (Härjedalen), Tännforsen (Jämtland - ny), Vålådalen-Sylarna (Jämtland - ny)
Mellansverige: Fulufjället (Dalarna), Färnebofjärden (Gästrikland och Dalarna samt delvis i Uppland och Västmanland i Östsverige), Glaskogen (Vämland - ny), Hamra (Dalarna), Koppången (Dalarna - ny), Rogen-Juttulslätten - Dalarna samt delvis i Härjedalen i Mittnorrland, ny), Töfsingdalen (Dalarna)
Östsverige: Florarna (Uppland - ny), Garphyttan (Närke), Sankt Anna skärgård (Östergötland - ny), Tåkern-Omberg (Östergötland - ny)
Stockholm: Nämdöskärgården (Södermanland - ny), Tyresta (Södermanland - utökad), Ängsö (Uppland)
Västra Götaland: Billingen (Västergötland - ny), Djurö (Västergötland), Hornborgasjön (Västergötland - ny), Hökensås (Västergötland - ny), Kosterhavet (Bohuslän, marint område), Kroppefjäll (Dalsland - ny), Kynnefjäll (Bohuslän - ny), Tiveden (Västergötland samt delvis i Närke, Östsverige), Tresticklan (Dalsland)
Småland: Blå Jungfrun (Småland), Bästeträsk (Gotland - ny), Gotska Sandön (Gotland - utökad), Karlsöarna (Gotland - ny), Norra Kvill (Småland), Stora alvaret (Öland - ny), Store Mosse (Småland), Västra Åsnen (Småland - ny)
Skåne: Dalby hage (Skåne - Dalby Söderskog utökad med Norreskog samt hagmarkerna dem emellan), Hallands Väderö (Skåne - ny), Sandhammaren-Hammars backar (Skåne - ny, inkluderar bl.a. Hagestad, Backåkra och Ales stenar), Stenshuvud (Skåne), Söderåsen (Skåne - utökad med bl.a. Klåveröd och Klöva hallar)
Bättre återvinning och avfallshantering
Sverige ska vara världsledande i avfallshantering, återvinning och återanvändning. Vi vill så långt det går underlätta för den enskilde medborgaren att hjälpa till att återvinna och att vara delaktig i att hjälpa vår miljö och vår natur. Vi ska satsa på förnyelsebara material och produkter - målet är ju att vi ska återvinna så mycket som det bara går av det vi använder för att skapa ett för framtiden hållbart samhälle. Vi vill omvandla Sverige från ett slit- och släng-samhälle till ett spara-och-gör-om-och-gör-nytt-samhälle.
Förnyelsebar energi och miljöbränslen
Vi ska satsa stort på nya, miljövänliga, förnyelsebara energikällor och alternativa bränslen. Bekämpningen av den människoorsakade växthuseffekten är en av vår tids största och viktigaste utmaningar för att värna om allas vår gemensamma jord. Vi måste alltså schasa ut all användning av fossila bränslen så fort som någonsin möjligt. Men vi ska förstås inte heller ha den farliga och smutsiga kärnkraften i vårt land. Nej, istället ska vi satsa på icke-fossila bränslen – på energi framställd med till exempel solkraft, vågkraft, vindkraft och bioenergi. Vindkraften måste även göras säkrare och mindre invasiv - vi ska verka för att så långt det någonsin är möjligt förhindra att fåglar och fladdermöss kolliderar med och dödas av vindkraftverk. Och så måste vi förstås framför allt även genomföra en omfattande, genomgripande energieffektivisering av alla delar av vårt samhälle.
Hårdare tag mot kemikalier
Det behövs en ännu hårdare kontroll och lagstiftning kring hälsovådliga och miljöförstörande kemikalier, och vi ska även verka för detta internationellt. Denna kontroll av kemikalier får dock aldrig någonsin genomföras genom djurförsök, utan enbart genom alternativa metoder.
Ökad biologisk mångfald, och natur i harmoni och balans
Av djurrättsskäl ska all jakt och allt fiske totalförbjudas. Istället ska vi utveckla alternativa metoder för populationsbegränsning av vilda djur, såsom preventivmedel, och tillfällig sterilisering av delar av populationer när så behövs. Dessutom vill se kraftigt utökade stammar av stora rovdjur såsom björn, järv, varg och lodjur - de två sistnämnda ska finnas i samtliga landskap på det svenska fastlandet. Dessa ökade rovdjursstammar kommer att verka som en naturlig populationsbegränsare på stammarna av stora växtätande djur. Vi vill värna den naturliga biologiska mångfalden, och så långt det går återskapa en vild natur i harmoni och balans.
För att åstadkomma en mer naturlig, ursprunglig fauna med mångfald, ska vi återinföra arter som genom historien försvunnit från Sverige på grund av människan. Några av de arter vi ska återintroducera till den svenska naturen är exempelvis visent, myskoxe, vildren, sobel, svart stork, stortrapp, lunnefågel, svartbent strandpipare, tornuggla, härfågel, blåkråka, mellanspett, vitryggig hackspett, tofslärka och kornsparv. Men naturligtvis kommer första steget, innan någon introduktion av försvunna arter alls kan påbörjas, bli att återställa och upprusta dessa arters gamla naturliga livsmiljöer och skapa utmärka förutsättningar för deras återetablering och framtida välmående i den svenska naturen.
